Cum sa economisesti energie si sa protejezi mediul inconjurator, folosind panourile solare

Ni se tot vorbeste despre nevoile de a proteja cat mai mult mediul inconjurator, care a inceput sa fie din ce in ce mai afectat de actiunile noastre. O buna modalitate de a face asta, precum si de a economisi bani, este reprezentata de folosirea panourilor solare, care au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate si cumparate si la noi in tara. Despre ele vom vorbi mai multe in randurile urmatoare.

Incepem prin a-ti spune ca atunci cand vine vorba de panourile solare, noi avem de ales intre doua categorii mari, si anume, panourile solare termice si panourile fotovoltaice, fiecare dintre acestea avand o anumita intrebuintare specifica. Asadar, dintre cele doua vom alege in functie de care sunt nevoile noastre, iar asta pentru ca nu putem spune ca una este mai importanta decat cealalata, amandoua facand, in final, un tot unitar.

Panourile solare termice sunt utilizate atunci cand vrem sa ne putem bucura de apa calda, iar asta pentru ca rolul lor este acela de a incalzi apa menajera. Acestea transforma caldura oferita de soare in energie termica, tehnica fiind utilizata inca din secolul XV, insa evident intr-o forma diferita si rudimentara. In cazul acestora exista doua tipuri de panouri, si anume panouri termice plane (au un element absorband care va stoca caldura intr-un lichid special care poate fi apa sau antigel, energia fiind stocata sau utilizata direct fara a exista pierderi foarte mari) si panouri termice cu tuburi vidate (acestea au ca mare avantaj eficienta ridicata).

De cealalta parte avem panourile fotovoltaice, iar ele au rolul de a transforma radiatia solara in energie electrica. Acestea pot fi folosite fie separat, fie legate la baterii, astfel incat sa se realizeze o alimentare corespunzatoare si sigura a consumatorilor. Si aici avem de ales intre doua tipuri: panouri fotovoltaice monocristaline (care ofera cea mai inalta calitate, avand evident si un pret pe masura, avand un randament ridicat) si panouri fotovoltaice amorfe (nu sunt la fel de eficiente, insa costurile totale sunt mai mici si ofera avantaje atunci cand sunt utilizate in locurile in care intensitatea luminii nu este atat de puternica).

Dupa cum se poate observa, panourile solare termice si panourile solare fotovoltaice sunt distincte, ele fiind create pentru a lucra impreuna. Tu poti fie sa optezi doar pentru una dintre ele, in functie de care sunt nevoile tale, fie pentru amandoua, astfel incat sa putem profita la maxim de pe urma energiei oferite de soare.

Urmatoarea intrebare care se pune acum este: cat de eficiente sunt panourile solare in timpul sezonului rece, tinand cont de faptul ca iarna zilele sunt mult mai scurte, iar soarele nu mai este atat de prezent? Specialistii ne spun ca acestea raman destul de eficiente chiar si iarna, ba chiar tind sa functioneze mai bine atunci cand temperaturile nu sunt unele atat de ridicate precum vara. Singura conditie este sa se realizeze o intretinere minima a panourilor solare (care poate consta si in curatarea panourilor solare de zapada atunci cand ninge abundent). Nici inghetarea panourilor solare nu reprezinta o problema, iar asta pentru ca atunci cand razele soarelui bat pe ele, gheata (care de obicei este subitire) se topeste singura.



 
 


Taguri: si sa protejezi, economisesti energie, Cum sa, panourile solare, folosind, mediul inconjurator
 



Mai multe noutati


390
Loghin and regist
Category
Mai multe
Vezi mai multe categorii... Soroca.in
Auto
Totul despre transporturi
Noutati din Filme
Totul ce detine de filme
Noutati din Tara
Noutati din satele și orașele din Moldova Soroca.in
Noutati din Muzica
Noutati despre muzica,artisti
Top Facute De Lume
Lucruri interesante facute de om
Mori de ras
Rade si tu cu noi
TV & Radio
Curiozităţi
Multe lucruri interesante
Jocuri
Noutati pentru jucatori
Showbiz
Showbiz artisti,actori....
Stiri Externe
Soroca.in
Persoane Stranii
Ceva ce o persoana normala nu poate face
Интересное
Все возможное и не возможное
Tehnologie
Noutati din Lumea digitala Soroca.in
Animale
Totul despre animale