Un studiu care a cuprins aproximativ 300.000 de persoane demostreaza ca un ou pe zi poate scadea riscul de accident vascular cerebral, dar nu si riscul de a face boli de inima.
Efectele consumului de oua asupra sanatatii au fost dezbatute de ani de zile. Ouale, care contin colesterol, au fost ani de zile incriminate pentru ca ar creste riscul de boli cardiovasculare, prin cresterea nivelului de colesterol.
Dar, mai multe studii recente arata faptul ca exista un impact redus al colesterolul din alimente asupra nivelului de colesterol din sange - intrucat cel mai mult colesterol din sange este produs de ficat.
Cercetatorii au facut o analiza actualizata a dovezilor privind legătura dintre oua si riscul de accident vascular cerebral si bolile de inima.
Analiza nu a identificat nicio legatura cu bolile de inima, insa a constatat un risc mai redus (12%) de accident vascular cerebral pentru persoanele care au mancat un ou pe zi, comparativ cu cei care au mancat mai putin de doua oua pe saptamana.
Asadar, ouale gatite sanatos pot face parte dintr-o dieta echilibrata. Acestea sunt satioase si aduc in organism proteine, calciu si colina - un aminoacid important pentru functionarea sistemului nervos.
Pe post de mic dejun sau consumat chiar pe post de gustare de catre cei care vor sa slabeasca sau sa isi mentina silueta, oul poate fi introdus cu usurinta in dieta, preparat in diverse moduri.
Studiul a fost efectuat de catre cercetatorii de la Institutul EpidStat din Michigan si DLW Consulting Services in Utah si a fost finantat de catre Egg Nutrition Center. Acest lucru ar putea fi văzut ca un conflict de interese. Insa studiul a fost publicat in revista oficiala a Colegiului American de Nutritie.
Trebuie precizat ca exista o mare diferenta intre a manca un ou fiert zilnic, posat sau romanesc, preparat direct in apa, cu putina paine prăjita din cereale integrale si spanac sau a mananca un ou prajit in ulei sau o omleta cu carnaciori si bacon, care contin o cantitate considerabila de sare si grasimi.
Metode sanatoase de preparare a unui ou
Ou fiert – pentru obtine un ou fiert, acesta trebuie pus cu tot cu coaja in apa clocotita si fiert intre 6 si 10 minute, in functie de consistenta pe care iti doresti sa o obtii.
Ou posat – pentru a posa un ou, acesta trebuie spart si pus in apa care clocoteste, unde il vei lasa intre 2,5 si 3 minute.
Ou copt – ouale coapte si introduc la cuptor intr-un recipent special sau chiar intr-o forma de briosa si se gatesc pana cand albusul se intareste.
Ideal ar fi sa consumi oul alaturi de legume crude, pentru a oferi organismului un mix bun de nutrienti.