Această otravă ne distruge oasele, însă unii oameni o consumă în fiecare zi

Studiile științifice au demonstrat că celebra “Coca-Cola” este mai dăunătoare decât băuturile alcoolice. Același lucru se poate spune despre orice băutură dulce și acidulată: un pahar de suc carbogazos este mult mai nociv pentru organism decât un păhărel de vodcă! Cu toate acestea, mulți dintre noi consumăm băutură carbogazoasă zilnic…

Băuturi dăunătoare
Efectelor nocive ale sucului “Coca-Cola” constau în cantitatea mare de zahăr conținută în băutură. Chiar și o sticlă mică de băutură acidulată prezintă o otravă adevărată.

Ficatul și pancreasul reacționează instantaneu la zahărul din băutură. Este eliberată o cantitate mare de insulină, crește nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Toată glucoza din băutură este transformată imediat în celule adipoase. Gândiți-vă doar, 10 lingurițe de zahăr într-o sticla! Ceea ce înseamnă câțiva centimetri în exces pe talie …

Consumul sucurilor carbogazoase este cauza principală a diabetului și a obezității, dar asta nu e tot. Acidul fosforic conținut în “Coca-Cola” leagă calciul, magneziul și zincul în intestinul inferior și sunt excretate în mod accelerat! Iar noi și așa primim cantități insuficiente de aceste elemente… Ca rezultat, oasele devin fragile și metabolismul se dereglează.

Băuturile potențial periculoase pentru sănătate pot fi considerate de asemenea sucurile naturale îndulcite și băuturile energizante: din cauza conținutului ridicat de zahăr. În comparație cu această băutură chiar și berea este un produs util!

De fiecare dată când veți dori să vă potoliți setea cu un suc acidulat, amintiți-vă de acest articol. Un moment de plăcere vă poate costa sănătatea… Împărtășiți această informație cu prietenii, deoarece unii din ei consumă “Coca-Cola” în fiecare zi!

Ca şi imaginile cutremurătoare de pe pachetele de ţigări, nici avertismentele medicilor şi nutriţioniştilor nu-i sperie pe fanii Coca Cola. Într-o vreme în care stilul sănătos de viaţă este măcar la modă popularitatea acestor băuturi carbogazoase este mai mare ca niciodată.
Unul dintre cele mai vehiculate mituri despre Coca Cola este că ar conţine cocaină. Se pare că iniţial, cola conţinea doze de cocaină ca produs secundar al frunzelor de coca, dar din anii 1900, acest lucru a fost interzis. Astăzi, Coca Cola foloseşte în loc de frunze proaspete de coca, frunze folosite – resturile de la procesul de extracţie a cocainei, urmele de cocaină pe acestea fiind la nivel molecular.

Nucile de cola sunt o sursă de savoare şi de cofeină. La gustul băuturii mai contribuie vanilia, scorţişoara, usturoiul şi lămâia, dar formula exactă nu se cunoaşte. Ingredientele care au fost făcute publice sunt: apa carbogazoasă, zahăr, acid fosforic, coloranţi de caramel, arome naturale şi cofeină. În trecut, Coca Cola conţinea benzoat de sodiu, care a fost suspectat de cauzarea astmului, hiperactivităţii şi cancerului. Deşi reţeta Coca Cola este un secret şi un motiv de speculaţii, efectele acestei băuturi asupra sănătăţii sunt la vedere.

Cola nu aduce niciun beneficiu organismului, fiind densă energetic şi săracă nutriţional – nu are vitamine, minerale, este “goală”, spune dr. Corina Zugravu, reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică. Acelaşi lucru le spune şi dr. Mădălina Olimid, medic de familie, pacienţilor săi – cola este îmbogăţită în procesul de fabricaţie cu CO2 şi este cosiderată băutură acidulată cu un PH acid, care dăunează stomacului. Aceste băuturi sunt interzise la cei cu gastrită şi reflux gastro esofagian, hernie hiatata, sdr. dispeptice, spune medicul, care a observat că tinerii sunt cei care consumă cu predilecţie Coca Cola, adolescenţii şi cei până în 30 de ani care merg în baruri sau lucrează noaptea.

Deşi nu este prima utilizare, mulţi oameni beau Coca Cola pentru a-şi potoli setea, însă aceasta nu doar că nu hidratează, ci conţine şi zaharuri care deshidratează, fiind diuretice.

Problema cea mare a acestor băuturi este aportul caloric mare (aprox 45 Kcal/100 ml), iar în cazul celor light, care nu au calorii multe, există perpetuul semn de întrebare referitor la inocuitatea îndulcitorilor pe care îi conţin. Deşi cele light au părut a fi o soluţie, tot mai multe studii arată că şi ele îngraşă, dar într-un mod, să zicem, pervers. Nu au calorii, dar, se pare că organismul nostru este înşelat de gustul dulce şi, la masa următoare, depozitează ţesut gras crezând că noi am mâncat ceva cu multe calorii. Mecanismele sunt încă în cercetare, nu se cunosc prea multe lucruri cu certitudine, spune dr. Corina Zugravu.

Băuturile carbogazoase de tip cola au principalul cusur că îngraşă, deşi nu acest efect este cel mai dăunător, ci faptul că îngrăşatul duce la complicaţii nenumărate şi dintre cele mai grave. “Multe sunt îndulcite nu cu zahăr, ci cu sirop de fructoză din porumb, care este şi mai obezogen şi mai dăunător pentru vase şi inimă. Îngrăşatul este în sine un factor de risc pentru alte boli. Cercetări recente au arătat că aceste băuturi sunt un factor de risc şi pentru hipertensiunea arterială. Ca să nu mai zic de sindromul metabolic, diabetul zaharat, etc…”, spune nutriţionistul.

Dr. Corina Zugravu mai avertizează asupra efectelor adverse de la cofeină din cola – insomnie, tremurături, tahicardie. Aceasta spune ca ea însăşi se numără printre victimele cofeinei din cola, deşi poate bea două cafele tari fără probleme, însă de la cola nu mai doarme ore în şir.

Nu în ultimul rând, cola are un efect demineralizant asupra dinţilor din cauza PH-ului acid. “Vârsta nu este un factor predispozant, decât, poate, doar prin preferinţele de consum ale pacienţilor. În general, tinerii sunt mai predispuşi deoarece ei consumă mai des acest gen de băuturi”, explică dr. Simona Sevcenco, medic stomatolog.

Cel puţin jumătate de oră după consum, nu este indicat periajul dentar deoarece smalţul nu are timp să se remineralizeze cu ajutorul componentelor salivare, ducând prin periaj, la agravarea leziunilor de demineralizare. Aceste leziuni apar la aproximativ 20% din pacienţi.

“Efectul acestor băuturi asupra dinţilor poate fi comparat cu efectul unor acizi. Băuturile corbogazoase au PH-ul în jurul valorii de 3, iar sucul gastric are PH-ul 0.9-1”, mai spune aceasta.



 
 


Taguri: distruge oasele, o consumă, Această, în fiecare zi, însă unii oameni, otravă, ne
 



Mai multe noutati


409