6 semne și simptome ale cancerului de colon pe care toată lumea le ignoră

6 semne și simptome ale cancerului de colon pe care toată lumea le ignoră – Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale.

Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici.In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon.

Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Din acest motiv, medicii recomanda efectuarea de teste de tip screening, care pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign.

 

Care sunt cauzele acestui cancer?

Nu este clar ce anume cauzeaza cancerul de colon,dar in principal se formeaza atunci cand celulele sanatoase ale colonului sunt deteriorate.

Celulele sanatoase cu diviziunea lor pastreaza in mod corespunzator functia colonului. In cazul in care celulele canceroase se formeaza, ele isi continua diviziunea chiar daca organismul nu are nevoie de ele ducand la formarea unei tumori.

Care sunt factorii de risc?

Istoricul familial

Exista dovezi conform carora cancerul de colon poate fi transmis genetic. Aproximativ 20% din persoanele care dezvolta cancer intestinal au o ruda apropiata (mama,tata,frate sau sora) sau o ruda de gradul doi (bunica, bunic, unchi sau matusa) care, de asemenea,au avut cancer la colon.

Se spune ca in cazul in care aveti o ruda cu istoric de cancer intestinal ,riscul de a dezvolta acest fel de cancer se dubleaza.

Alimentația

O serie de dovezi arata faptul ca o dieta bogata in carne rosie si procesata poate creste riscul de a dezvolta cancerul de colon. Puteti avea o dieta bogata in fibre si saraca in grasimi saturate. In acest mod veti reduce riscul cancerului de colon.

Alți factori de risc:

  • fumatul
  • diabetul
  • obezitatea
  • consumul de alcool
  • radioterapia
  • varsta inaintata

Semnele și simptomele cancerului de colon sunt:

  • Modificarile tranzitului intestinal, incluzand aici diareea sau constipatia, precum si modificarea consistentei scaunului pe o perioada mai mare de timp
  • Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun
  • Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere
  • Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal dupa defecatie
  • Slabiciunea musculara si fatigabilitatea
  • Scaderea ponderala marcata fara o cauza aparenta

Multi dintre pacientii cu cancer de colon nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale bolii. Cand acestea apar, depind foarte mult de marimea tumorii si localizarea sa la nivelul intestinului gros.

Cum se tratează cancerul de colon?

Tratamentul de obicei depinde de marimea si localizarea tumorii,dar si de starea de sanatate a pacientului.Cel mai comun tratament implica o interventie chirurgicala,dar si chimioterapia poate fi o alta optine pentru a-ti prelungi viata sau de a reduce aparitia unor riscuri mai mari.

Este indicat sa mergi la medic atunci cand observi oricare dintre simptomele cancerului de colon, cum ar fi prezenta de sange in scaun sau modificarile tranzitului intestinal. Intrebati-va medicul in legatura cu oportunitatea efectuarii unor teste de tip screening pentru depistarea cancerului de colon.

 

Puteti lua masuri pentru a diminua riscul declansarii cancerului de colon prin efectuarea de modificari in viata de zi cu zi. În acest scop, este recomandat:

– să mâncați o varietate de fructe, legume și cereale integrale. Toate acestea contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care pot juca un rol important in prevenirea cancerului. Alegeti fructe si legume cat mai variate, astfel incat sa beneficiati de cat mai multe vitamine si nutrienti.

– beți alcool cu moderație. Limitati cantitatea de alcool, astfel incat sa nu se depaseasca un pahar pe zi (in cazul femeilor) si nici doua pe zi (in cazul barbatilor).

– renunțați la fumat. Fumatul creste riscul dezvoltarii cancerului de colon din doua motive principale. In primul rand, ca urmare a inhalarii continutului fumului de tutun ce contine agenti cancerigeni care ajung in colon. In al doilea rand, consumul de tutun se pare ca mareste dimensiunea polipilor. In general, la polipii de dimensiuni mari exista probabilitati mai crescute de a deveni cancerosi.

Studiile indica faptul ca, un procent de 12% din cazurile de cancer colorectal letal, ar putea fi atribuit fumatului. Discutati cu medicul legat de modalitatile prin care puteti renunta la fumat.

 

– faceți cât mai multe exerciții fizice, intr-o saptamana macar 30 de minute pe zi. Daca ati fost inactivi, incepeti incet si amplificati treptat efortul, la 30 de minute. Discutati cu medicul inainte de a incepe orice program de exercitii fizice.

– mențineț o greutate sănătoasă!



 
 


Taguri: cancerului de colon, pe care, toată lumea, semne și simptome, Ale, le ignoră
 



Mai multe noutati


437