Ulcerul apare atunci cand tesutul dintr-o zona a gurii, stomacului, esofagului sau alte parti ale sistemului digestiv se deterioreaza. Zona devine iritata si inflamata si creeaza o rana dureroasa.
Ulcerele sunt expuse riscului de sangerare, astfel ca acestea trebuie sa fie monitorizate, in special daca se regasesc in stomac sau in tractul intestinal.
Relatia dintre stres si mai multe tipuri de ulcere:
• ulcere de stres: mai frecvente in zonele tractului digestiv (stomac, esofag)
• ulcere peptice: se gasesc in stomac si in zona superioara a intestinului subtire
• ulcere la nivelul gurii: regasite la nivelul buzelor, pe gingii sau pe limba (ulcerul la nivelul gurii difera de ranile la nivelul buzelor)
Stresul vine in doua forme. Exista stres mental sau psihologic si exista si stres fizic. Anumite tipuri de stres pot fi mai susceptibile de a produce diferitele tipuri de ulcere. Multi medici nu sunt de acord cu legatura dintre stres si ulcere.
O mare parte din cercetarile si studiile efectuate pana in prezent nu au putut clarifica aceasta legatura, dar studiile continua deoarece relatia dintre creier si intestine este populara si exista, de asemenea, studii in legatura cu interactiunea stresului cu sistemul imunitar al organismului.
Tipul de ulcer care este in mod normal numit ulcer de stres este considerat a fi declansat de stresul fizic.
Alte ulcere, cum ar fi ulcerul la nivelul gurii si ulcerul peptic, nu pot fi cauzate direct de stres. Cu toate acestea, exista unele dovezi ca stresul mental le poate agrava.