Opt curiozități despre strănut

Corpul uman este fascinant atât pentru oamenii de știință și medici, cât și pentru persoanele care au alte profesii. V-ați întrebat vreodată de ce lăcrimăm, de ce strănutăm sau de ce tușim? Astăzi, vă prezentăm câteva curiozități despre strănut.

1. Strănutul eliberează particule de salivă pe o distanță de până la cinci metri

Nu degeaba se spune că trebuie să punem batista la gură atunci când strănutăm. Forța cu care este eliberat strănutul poate îmbolnăvi cu ușurință alte persoane, ținând cont de raza mare de împrăștiere a particulelor de salivă.

2. Nu putem strănuta cu ochii deschiși

Strănutul provoacă automat închiderea ochilor. Este un reflex și oricât am încerca să strănutăm cu ochii deschiși nu vom reuși. Data viitoare când veți strănuta probabil veți încerca să controlați mișcarea ochilor.

3.Este riscant să te abții de la strănut

Fiind un proces zgomotos, există unele situații în care nu vrem să strănutăm și îl oprim prin presarea nărilor. Medicii spun că nu este indicat să oprim un strănut. Presiunea produsă de strănut poate cauza spargerea unor vase de sânge sau leziuni la nivelul diafragmei.

4. Viteza unui strănut este de 16 kilometri pe oră

Multă vreme s-a crezut că viteza unui strănut este foarte mare, de 360 kilometri pe oră, adică 100 de metri pe secundă. Un studiu realizat mai recent arată că de fapt viteza unui strănut este de doar 4,5 metri pe secundă, adică 16 kilometri pe oră.

5. Doar 25% din populație strănută când se uită la soare

Probabil știți că atunci când ne uităm la soare sau la lumină puternică strănutăm. Ei bine, nu toată lumea poate să facă acest lucru. Doar 25% din populație strănută când se uită la soare sau la o lumină puternică.

6. Variația intensității luminii provoacă strănutul atunci când ne uităm la soare sau la o sursă puternică de lumină.

Dacă totuși faceți parte din cei 25% care pot strănuta uitându-se la lumină, atunci trebuie să știți că efectul este provocat de variația intensității luminii.

7. Nu se știe exact ce provoacă strănutul atunci când ne uităm la soare.

Se vorbește despre stimularea totală a nervului trigemen, dar și despre generalizarea parasimpatică, dar nu s-a dovedit încă clar acest lucru.

8. Inima nu se oprește atunci când strănuți

Studiile au dovedit faptul că inima nu se oprește în timpul unui strănut, deși există multe voci care susțin acest lucru.



 
 


Taguri: curiozitati moldova, planeta, curiozități despre, strănut, oxigen, Aer
 



Mai multe noutati


409
Loghin and regist
Chat
200