Oamenii de știință de la Universitatea din California au dezvoltat un sistem care folosește inteligența artificială pentru a identifica mai rapid hemoragiile creierului. Tehnologia funcționează analizând scanări cu raze X pentru a identifica semne de sângerare în creier cu o precizie apropiată de cea a profesioniștilor umani.
Știința universității Esther Yuh și echipa sa au creat un sistem de inteligență artificială care interpretează imagini cu raze X multiple ale creierului pentru a găsi posibile anomalii sângerânde. Dacă cineva ajunge la spital cu simptome asociate cu hemoragii cerebrale, cum ar fi emoții și amețeli, se efectuează o scanare CT pentru a identifica ce se poate întâmpla.
În mod obișnuit, medicii le este greu să identifice puncte mici în imagini alb-negru, a comentat Yuh; De aceea, echipa sa a creat software-ul PatchFCN și l-a antrenat cu aproape 4.400 de imagini CT. După aceea, testele au fost efectuate pe 200 de imagini alese la întâmplare, iar inteligența artificială a obținut, precum și patru radiologi.
Oamenii de știință au explicat că software-ul poate fi folosit nu pentru a înlocui un medic, ci pentru a-i ajuta diagnosticul, îngrijirea rapidă, ceva care poate salva vieți, mai ales când vine vorba de hemoragii cerebrale. Potrivit lui Yuh, acum este momentul să testați software-ul într-un mediu real și să demonstrați că poate ajuta cu adevărat la îmbunătățirea performanței medicilor.