Nu exista teste preliminare bune pentru detectarea cancerului pancreatic. De aceea, se incearca dezvoltarea unei analize de sange pentru detectarea timpurie a cancerului pancreatic.Potrivit statisticilor, doar 15% din pacienti pot fi supusi unei interventii chirurgicale.
Speranta de viata a bolnavilor de cancer pancreatic este, pentru unii, de doar cateva saptamani. Pentru cei care fac operatia, este ceva mai mare, 18-24 de luni. De aceea, este esential sa stim semnalele de alarma, sa crestem sansele de supravietuire.
Semnale de alarma in cazul cancerului de pancreas
- 1. Dureri abdominale - daca experimentati dureri in zona asta, atunci ele sunt cauzate de tumora. Sunt dureri clasice, abdominale, care se transmit in spate.
- 2. Icterul - pielea si albul ochiului devin galbui. Bila, ce ar trebui sa treaca din ficat in sistemul intestinal, e blocata cand cancerul pancreatic creste in jurul tractului; acest blocaj ingalbeneste corpul.
- 3. Scaunul pal la culoare - daca arata ca lutul alb, nu conteaza forma, ci culoarea, atunci inseamna ca nu ajunge bila in scaun
- 4. Urina devine inchisa la culoare - daca devine de culoarea ceaiului, apoi tot mai inchisa, ca si Coca-Cola, atunci e ingrijorator fiindca bila nu a putut iesi prin scaun si iese prin rinichi. Cu cat e mai maro, cu atat e mai grav blocajul.