In unele relatii, certurile pornesc intotdeauna de la unul dintre parteneri. Celalalt este cel care reuseste sa opreasca furtuna. Este posibil ca ambii sa aiba probleme in a-si exprima sentimentele, dar impreuna reusesc sa se asigure unul pe celalalt ca e in regula.
Potrivire “inconstienta”
Fiecare dintre noi pastreaza inconstient detalii despre viata, despre diversele experiente si amprentele pe care acestea le-au lasat asupra personalitatii noastre. Pastram informatii pe care de obicei nu le constientizam, despre temerile si mecanismele noastre de aparare in fata situatiilor de criza. Cu totii avem capacitatea inconstienta de a “scana” principalele temeri si caracteristici ale unei alte persoane. Indivizii de care ne putem simti atrasi de prima vedere ne pot fi complementari. Cautam persoane cu experiente similare cu ale noastre dar suntem si in cautarea diferentelor.
Contrariile se atrag?
Scopul acestei atractii inconstiente este acela de gasi pe cineva complementar. Poate fi cineva la fel ca noi dar de cele mai multe ori suntem in cautarea unei persoane de la care sa avem ce invata; cineva care a dezvoltat un mecanism de aparare diferit de cel propriu. Partenerul ideal pare a fi cel care a avut de infruntat cam aceleasi tipuri de probleme de viata dar a reusit sa le faca fata intr-un alt mod. Desi nu exista doua relatii la fel, specialistii au reusit sa contureze cateva tipuri de relatii inconstiente:
Tipul de relatie “parintele si copilul”
Acest tip de cuplu se bazeaza in general pe prezenta increderii si a dependentei. Unul dintre parteneri se comporta ca un copil in fata provocarilor, asteptandu-se la celalalt sa il ajute si sa il “salveze”. Acesta va parea intotdeauna dependent de partenerul sau si va incerca sa para slab pentru ca celalalt sa il protejeze.
Tipul de relatie “stapanul si sclavul”
Acest tip de relatie poate include probleme cu autoritatea si controlul. Unul dintre parteneri se simte foarte nesigur daca este subordonat in orice fel, prin urmare adopta o atitudine de superioritate fata de partener incercand sa detina total controlul. Celalalt partener poate fi tipul de individ care se teme de responsabilitate si este multumit ca jumatatea sa ia toate deciziile.
Tipul de relatie “cel distant si cel insistent”
Ambii parteneri se tem de intimitate si considera ca si-au gasit perechea perfecta. Intelegerea inconstienta este aceea ca unul dintre parteneri va fi insistent si ii va cere celuilalt tot mai mult in ceea ce priveste intimitatea. Uneori rolurile se schimba iar cel “urmarit” devine “urmaritor”.
Tipul de relatie “idolul si adoratorul”
Acest tip de relatie in care unul dintre parteneri insista sa il plaseze pe celalalt pe un piedestal, indica faptul ca exista anumite probleme legate de competitie. Pentru a evita orice forma de comparatie intre ei, cei doi parteneri decid inconstient sa se implice in acest joc.
Tipul de relatie “singuri in jungla”
Poate ai observat acest gen de cuplu. Sunt parteneri care de cele mai multe ori seama si deseori se imbraca la fel. Au aceleasi interese si, cel mai important, le displac aceleasi lucruri. Tin tot ce poate fi rau departe de relatia lor perfecta, unindu-si fortele impotriva lumii mari si rele.
Tipul de relatie “cainele si pisica”
La suprafata acest cuplu pare ca nici macar nu ar fi trebuit sa se formeze. Se cearta tot timpul si nu sunt de acord asupra nimic. Ambii evita intimitatea traind intr-un permanent razboi.
Poate ai observat elemente ale relatiei tale in cateva dintre aceste tipuri inconstiente de relatie. De-a lungul procesului de dezvoltare a unei relatii putem trece prin mai multe astfel de tipuri de comportament. De exemplu, in momente de vulnerabilitate si probleme de sanatate te poti comporta precum tipul de cuplu “parintele si copilul”.
Toate aceste potriviri au scopul psihologic de a ne apara de disconfort. Multe cupluri nu sunt constiete de compatibilitatea lor pana cand nu se intampla ceva care sa schimbe acest lucru. Cu totii ne maturizam, nevoile si asteptarile noastre se schimba iar relatia trebuie sa tina pasul cu aceste schimbari.