De câte ori nu ai fost atrasă sexual de un bărbat? De câte ori nu ai simţit acel magnetism greu de descris în cuvinte? Constantin Cornea, psihoterapeut mi-a explicat ce este atracţia sexuală şi cum diferă ea de la bărbaţi la femei.
Atracţia sexuală poate fi impulsul pentru o relaţie, se poate transformă în iubire sau prietenie ori poate rămâne doar în sfera sexualităţii. Din punct de vedere psihologic, atracţia sexuală este un impuls animalic care poate fi domolit, controlat sau poate fi lăsat să se exprime liber. Această există în egală măsură la femei şi bărbaţi, diferenţa putându-se constată în modul de exprimare.
Procentual, putem spune că bărbaţii sunt cei care ştiu sau doresc să controleze mai puţin acest instinct, pe când femeile preferă să fie mai rezervate. Dar această nu este o regulă universal valabilă, diferind mai de grabă de la individ la individ, decât în funcţie de sex.
Atracţia sexuală poate avea părţi bune sau rele în funcţie de cum este controlată sau nu.
Aspecte pozitive:
• Poate fi liantul de care au nevoie două persoane pentru a forma o relaţie.
• Poate suda o relaţie de cuplu datorită experienţelor sexuale minunate ale celor doi.
• Poate stimula stima de sine dacă persoana se simte admirată, dorită.
• O persoană care se simte admirată, dorită poate folosi această energie în alte scopuri cum ar fi: crearea unei cariere de succes sau a unui business propriu.
• Poate fi sublimată transformând energia sexuală în scopuri intelectuale ce au la bază cele nouă muze din mitologia greacă.
• Poate fi o armă redutabilă în negociere.
Aspecte negative:
• Poate destructura o relaţie de cuplu dacă: unul dintre parteneri nu este satisfăcut sau dacă dorinţa de sex a celuilalt depăşeşte cu mult nevoile personale.
• Poate duce la infidelitate.
• Poate crea probleme de sănătate dacă datorită atracţiei sexuale, partenerul ales, la întâmplare, sub impulsul momentului sau sub influenţa: alcoolului, drogurilor, suferă de afecţiuni cu transmitere sexuală.
• Poate fi un dezavantaj, dacă persoană respectivă este privită doar prin prisma calităţilor fizice, atunci când doreşte să se angajeze sau în relaţiile de prietenie.
În concluzie, putem spune că atracţia sexuală are părţi bune şi mai puţin bune. Iar dacă această este condimentată cu inteligenţă emoţională, buna pregătire profesională şi o dorinţa de a construi poate fi cu adevărat cheia spre fericire.
Dar dacă rămâne singulară în cadrul personalităţii poate fi prea puţin sau poate aduce doar satisfacţii de moment.