Unul din opt cupluri are probleme când vine vorba de conceperea unui bebeluș. Specialiștii spun că există multe mituri în ceea ce privește conceperea, precum: femeia să țină picioarele ridicate atunci când face sex, să bea sirop de tuse sau să facă dragoste când e lună plină. Tot ei spun că există, într-adevăr, câteva trucuri care ajută femeile să rămână însărcinate
Păstrați pasiunea atunci când faceți sex!
Există o problemă atunci când te gândești că faci sex doar pentru a rămâne însărcinată. „Sexul care are ca scop doar procrearea este un sex de proastă calitate, deoarece poate omorî romantismul și pasiunea unui cuplu. Astfel, partenerii trebuie să se concentreze pe plăcere, nu pe presiune”, spune, pentru dailymail.co.uk, psihologul Sheryl Kingsberg, de la Universitatea Hospitals, din Ohio, Statele Unite ale Americii.
Cuplurile, și în special bărbații, cad adesea victimele a ceea ce dr. Kingsberg numește efectul „la noapte, e noaptea”, când partenerii se gândesc la sex strict ca la o metodă de a face copii.
Legătura direct între stres și fertilitate nu a fost clar definită de către cercetători, însă cei mai mulți spun că tensiunea nu ajută la nimic bun.
Stresul influențează hormonii feminini, astfel încât acesta poate slăbi ovulația, perioada în care organismul femeii depozitează un ovul în uter cu scopul de a fi fertilizat. Cercetătorii spun, totodată, că stresul poate slăbi calitatea spermei.
Faceți sex de două ori într-o oră!
Un studiu realizat în 2015 arată că, dacă un bărbat face sex de două ori într-o oră, cu ejaculare, șansele de a concepe se triplează.
În cadrul unui studiu britanic, s-a demonstrat că șansele unei femei de a rămâne însărcinată au crescut de la 6 la 21 de procente, atunci când s-a folosit spermă de la a doua ejaculare a partenerului său pentru inseminarea artificială.
Studiul a fost restrâns, la acesta luând parte doar 73 de cupluri, însă rezultatele sale au arătat diferențe mari.
Nu se știe, însă, exact de ce sperma provenită din cea de-a doua ejaculare este mai eficientă, a precizat dr. Zaher Merhi, directorul de cercetare de la Centrul „New Hope Fertility” din Marea Britanie.
„Dacă un bărbat a făcut sex în ultimele două zile, numărul de spermatozoizi este mai scăzut. Dar dacă așteaptă mai mult de șapte zile cea mai mare parte din spermatozoizi vor muri”, spune dr. Merhi.
Potrivit cercetătorilor, „este clar că a doua ejaculare este cea care conține cei mai viguroși spermatozoizi care au cea mai bună motricitate.
„Pentru ca femeia să rămână însărcinată trebuie ca sperma bărbatului să conțină o concentrație mare de spermatozoizi, dar nu ăsta este cel mai important factor. Cel mai important lucru este ca spermatozoizii să fie sănătoși și viguroși”, a adăugat medicul.
„Este ca la război: soldații din primul rând au șanse mai mari să moară, în comparație cu cei din rândul doi”, explică dr. Merhi. „Însă, nu orice bărbat poate face sex de două ori într-o oră”, adaugă acesta.
Preludiul, sexul din plăcere și îmbrățișările te pot ajuta să rămâi însărcinată
„Bărbații care își doresc să lase însărcinată o femeie se simt în fața partidei de sex ca înaintea unui spectacol, fapt care le produce stres, care, la rândul său, cauzează probleme de erecție”, mai spune specialistul.
Medicii spun că, în perioada ovulației, ar fi bine ca un cuplu să facă sex o dată la două zile, dar nu pentru că așa trebuie, ci pentru că cei doi parteneri așa simt, de dragul pasiunii și al romantismului.
„După sex, ar fi bine ca femeia să stea întinsă în pat, astfel încât spermatozoizii să „înoate” mai bine, iar șansele ca ovulul să fie fertilizat să crească”, spune dr. Brooke Rossi, specialist endocrinolog.
Există teorii care sugerează că anumite poziții de sex fac uterul să se încline, astfel încât spermatozoizii să ajungă mai ușor la ovul, însă nu există dovezi științifice în acest sens. De pildă, unii spun că, dacă femeia ține picioarele ridicate în timpul actului sexual, spermatozoizii se mișcă mai ușor către „țintă”, fapt neconfirmat însă de cercetători. „Însă, dacă cuplul rămâne îmbrățișat, întins în pat, după partida de amor, șansele cresc, încheie dr. Rossi.