Apa plata cu lămâie este o băutură care a făcut istorie. Nu doar apa plată pare mai bună cu o felie de lămâie în ea, ci şi ceaiul, apa minerală sau băuturi alcoolice.
Totuşi, înainte de a da fuga la frigider să scoţi lămâile, trebuie să iei în considerare un avertisment dat de specialiştii în siguranţa alimentară. Chiar şi o felie de lămâie pusă în băutură îţi poate face rău.
Un studiu apărut în Journal of Environmental Health a scos la iveală faptul că lămâia poate fi o sursă de contaminare cu bacterii. Cercetătorii au colectat felii de lămâie de la 21 de restaurante diferite, din mai multe vizite consecutive. Rezultatul este unul înspăimântător: peste 70% dintre ele conţineau bacterii atât pe coajă, cât şi pe pulpă, iar aceasteau duceau la riscul de contactare a diferitelor boli.
Un studiu din 2017 realizat de cercetători de la Clemson University arată că nu lămâile sunt adevărata problemă, ci mâinile care le manipulează, tocătoarele pe care sunt tăiate sau alte ustensile. E.coli este doar una dintre bacteriile care se transferă 100% de pe mâinile umede pe lămâie, iar efectele asupra sănătăţii sunt grave. Pot apărea crampe abdominale, diaree, stări de greaţă, de vomă, de oboseală, febră, deshidratare. Riscul scade dacă atât mâinile, cât şi lămâile sunt uscate, însă de cele mai multe ori obişnuim să spălăm lămâia înainte de a o folosi.