Ciupercile sunt versatile şi au o aromă unică ce îmbogăţeşte orice mâncare de toamnă. În plus, acum este sezonul lor, de aceea trebuie să profităm din plin de aceste mici minuni ale naturii.
1. Au un profil de arome unic – Al cincilea simţ umami, care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru şi amar poate fi găsit în mai multe alimente ce au componenţa L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care şi ciupercile. Este vorba în special de soiurile shitake şi enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.
2. Conţin vitamina D – O vitamină la fel de importantă pentru sănătatea oaselor precum calciul. Ciupercile sunt unele dintre cele mai valoroase surse naturale de vitamină D.
3. Ajută la menţinerea greutăţii sub control – Carnea înlocuită cu ciuperci ajută la slăbit. Acestea din urmă au mai puţine calorii, mai puţine grăsimi şi mai puţin sodiu – trei factori care contribuie la scăderea în greutate.
4. Ajută la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge – Ciupercile conţin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întăreşte sistemul imunitar, dar reduce şi nivelul de colesterol rău din sânge. Consumate în mod constant, acestea ajută la menţinerea unor valori normale de colesterol în sânge.
5. Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B – În ciuperci se găseşte riboflavină, niacină şi acid pantotenic – trei vitamine esenţiale pentru sistemul nervos. Problema este că acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în corp. De aceea, este indicat să le consumăm cât mai des.